Menu
/
Menu
Karta Dań
Napoje

Szef Kuchni Grzegorz Bednarczyk

POLECA

  • Smalec z dzika z borowikami i proziakami
    28,00
    smalec z dzika z odrobiną borowików, serwowany z ciepłymi, tradycyjnymi proziakami, wypiekanymi u nas na miejscu
  • Aksamitny bisque z raków
    38,00
    aromatyczna i kremowa zupa na bazie wywaru z raków podawana z chrupiącą grzanką zapiekaną z serem bursztyn
  • Garniec myśliwski
    56,00
    bogaty gulasz z dzika i jelenia o głębokim smaku dziczyzny, duszony z aromatycznymi ziołami i kasztanami
  • Szabelka Wołodyjowskiego
    58,00
    szaszłyk z konfitowanej karkówki i śliwki podany z pieczonym ziemniakiem, gzikiem i surówką z selera i jabłka z prażonymi orzechami włoskimi
  • Korzenne ciasto dyniowe z musem jogurtowo-miodowym
    26,00
    ciasto dyniowe z przyprawami korzennymi, podawane z lekkim kremem jogurtowo- miodowym

Zakąski

  • Racuszki z cukinii z wędzoną śmietaną
    24,00
    Racuszki z cukinii, podawane z gęstą, wędzoną śmietaną i ze świeżymi ziołami
  • Oscypki z gruszką i konfiturą śliwkową
    24,00
    oscypki z rusztu z plasterkami karmelizowanej gruszki, z domową konfiturą ze śliwek, z cynamonem i goździkami podany z opiekanym tostem
  • Wiejska deseczka pełna lokalnych smaków
    46,00
    domowy smalec, kiełbasa swojska, słonina, masło czosnkowe, proziaki, wiejski chleb na zakwasie i ogórek kiszony
    zestaw dla dwóch osób lub jednej bardzo głodnej
  • Swojska deseczka dla dwóch osób
    38,00
    smalec, masło ziołowe, proziaki, wiejski chleb, ogórek kiszony
  • Siekany tatar wołowy z klasycznymi dodatkami
    48,00
    tatar z najwyższej jakości polędwicy wołowej, serwowany z żółtkiem, korniszonem, drobno siekaną cebulą oraz pieczywem na zakwasie
  • Pielmieni syberyjskie
    19,00/6 szt.
    32,00/12 szt.
    małe pierożki wypełnione soczystym nadzieniem z mięsa wołowo-wieprzowego, podawane z kwaśną śmietaną
  • Pierożki z jagnięciną w kremowym sosie z kurkami
    29,00/6 szt.
    pierożki z farszem jagnięcym, podawane w sosie śmietanowym z aromatycznymi kurkami
  • Sałata z pieczonym burakiem i kozim serem w koszyku filo
    38,00
    sałata z pieczonym burakiem, kozim serem, młodym szpinakiem, z prażonymi migdałami i sosem malinowym
  • Sałatka zagrodowa z grillowanym kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym
    38,00
    mieszanka sałat z grillowaną piersią kurczaka, pieczoną papryką, rzodkiewką i grillowanymi pomidorkami cherry, posypana prażonymi pestkami słonecznika

Zupy

  • Szlachetny bulion z bażanta z kołdunami
    32,00
    długo gotowany, aromatyczny bulion z bażanta, serwowany z delikatnymi pierożkami z nadzieniem z mięsa bażanta
  • Krem z pieczonej dyni z nutą imbiru
    26,00
    krem z pieczonej dyni, doprawiony imbirem i posypany prażonymi pestkami dyni
  • Kwaśnica z żeberkiem
    28,00/duża porcja
    26,00/porcja
    gęsta i sycąca zupa z wołowiną, warzywami i pieczywem
  • Leśna zupa grzybowa z lanym ciastem
    30,00/duża porcja
    26,00/porcja
    Aromatyczna zupa z leśnymi grzybami podawana z delikatnym lanym ciastem
  • Gulaszowa w kociołku
    38,00/400 g
    gęsta zupa gulaszowa z kawałkami wołowiny i warzyw, podawana w kociołku
  • Żur staropolski z dolewką
    32,00
    z jajkiem i podsmażaną wiejską kiełbasą podawany w czarce chlebowej

W każdą niedzielę
zapraszamy na esencjonalny rosół z trzech rodzajów mięs z makaronem
24 zł/duża porcja
19 zł/porcja

Pierogi i makarony

Pierogi z wody lub podsmażane, ze skwarkami lub masłem
  • Pierogi ruskie
    28,00
  • Pierogi z mięsem
    32,00
  • Knysze z karmelizowaną cebulą i kwaśną śmietaną
    28,00/3 szt.
    pieczone pierożki z nadzieniem z długo duszonej cebuli
  • Micha pierogów
    42,00/16 szt.
    ruskie, z mięsem, pielmieni i kołduny z octem i kwaśną śmietaną
  • Makaron z kurczakiem i pieczarkami
    38,00
    makaron tagliatelle z kurczakiem i podsmażonymi pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym
  • Makaron z łososiem, cukinią i marchewką
    52,00
    makaron penne z łososiem, cukinią, marchewką, selerem naciowym i kaparami

Jadło zwyczajowe

  • Pieczony kurczak Supreme
    48,00
    pierś z kurczaka z kostką z grillowanymi warzywami, frytkami domowymi i mizerią z ogórków i rzodkiewki w sosie jogurtowym z koperkiem
  • Kotlet drobiowy po kijowsku
    46,00
    Soczysty kotlet drobiowy w panierce, wypełniony masłem ziołowym, serwowany z ziemniakami i lekką surówką z kapusty pekińskiej
  • Schabowy jak dawniej – z kością
    45,00
    panierowany i smażony na smalcu podawany z gotowanymi ziemniakami
  • Roladki ze schabu w sosie borowikowym
    54,00
    z kluskami śląskimi, sosem borowikowym i buraczkami ćwikłowymi
  • Karczmiany wisielec
    58,00
    wiszący szaszłyk z piersi kurczaka z boczkiem, cukinią, pieczarkami i czerwoną papryką serwowany z talarkami z ziemniaków, sosem BBQ i sosem tatarskim
  • Placki ziemniaczane po chłopsku
    48,00
    placki z tartych ziemniaków z gulaszem wołowym i kwaśną śmietaną
  • Uczta gospodarza dla czterech głodnych
    389,00
    golonka, karkówka, kaczka po polsku połówka, szaszłyk na szabelce, żeberka, boczek pieczony, pierogi mieszane zapiekane, frytki domowe, kapusta zasmażana, smalec, pieczywo, ogórki kiszone, musztarda, chrzan, dip czosnkowy

Rarytasy

  • Pierś z perliczki z frytkami z batatów i sałatką ogrodową
    62,00
    pieczona pierś perliczki z kostką, podawana z chrupiącymi frytkami z batatów oraz świeżą sałatką ogrodową z dresingiem malinowym
  • Karczmiany Burger
    48,00
    Karczmiany Burger pieczona u nas bułka maślana z befsztykiem wołowym, panierowanym serem, piklowaną cukinią, pomidorem, cebulą i sałatą, podawana z chrupiącymi krążkami cebulowymi
  • Kaczka po polsku z kopytkami i buraczkami
    68,00
    połówka kaczki pieczonej z jabłkami i majerankiem, serwowana z delikatnymi kopytkami i buraczkami ćwikłowymi
  • Stek z polędwicy na dwa palce
    110,00
    z sosem demi glace, frytkami domowymi i sałatką ogrodową z sosem miodowo-musztardowym
  • Sandacz ze smażonymi borowikami
    75,00
    delikatny sandacz podany na aksamitnym puree z zielonego groszku, z dodatkiem aromatycznych borowików smażonych na maśle
  • Pstrąg z rusztu z aromatem rozmarynu
    54,00
    Pstrąg z rusztu, grillowany z gałązką świeżego rozmarynu, podawany z chrupiącymi frytkami oraz lekką sałatką z pomidorkami cherry
  • Dorsz młynarski z frytkami z serem
    48,00
    Dorsz prószony mąką, smażony klasycznie, podawany z chrupiącymi frytkami posypanymi startym „Bursztynem” i aromatycznym sosem tatarskim

Desery

  • „Ciepło – zimno” gorąca czekolada z lodami
    28,00
    aksamitnie gęsta, gorąca czekolada serwowana z lodami waniliowymi
  • Naleśnik ze słodkim twarogiem
    26,00
    z owocami sezonowymi
  • Naleśnik z konfiturą dyniowo – pomarańczową
    26,00
  • Szarlotka na ciepło
    26,00
    z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną
  • Gorący fondant czekoladowy
    29,00
    z gałką lodów miętowych i bezą z bitej śmietany

Kelnerzy polecają

  • Lemoniada cytrynowa
    16,00/400 ml
    32,00/karafka 1 litr
    z miętą, słodzona miodem z Pasieki Maciejka
  • Karczmiana herbata
    20,00/400 ml
    36,00/1 litr
    Rozgrzewająca herbata na bazie mieszanki zimowych przypraw z dodatkiem świeżego imbiru, cytryny, pomarańczy i soku malinowego
  • Aromatyczny Grzaniec Galicyjski
    22,00/200 ml
    54,00/dzbanek 600 ml
    grzane wino z cynamonem, goździkami i pomarańczą
  • Czekolada z pomarańczą
    19,00/170 ml
    gorąca i gęsta gorzka czekolada o intensywnym aromacie świeżej pomarańczy

Herbaty

  • Herbata z cytryną
    8,00/filiżanka
    24,00/dzbanek 1 litr
  • Wybór herbat
    8,00/filiżanka
    24,00/dzbanek 1 litr
    zielona, owocowa, miętowa, rumianek
  • Zimowy napar malinowy na zielonej herbacie
    18,00/400 ml
    32,00/dzbanek 1 litr
    zielona herbata z sokiem malinowym i imbirem, z dodatkiem świeżej mięty i cytryny

Kawy i czekolady na gorąco

  • Espresso
    9,00
  • Kawa z mlekiem
    13,00
  • Cappuccino/Late
    14,00
  • Irish Coffee
    26,00
    whisky Jameson, kawa, śmietanka
  • Gorąca i gęsta czekolada
    18,00/170 ml
    kremowa, przygotowywana na bazie gorzkiej czekolady, dostępna w różnych smakowych wariacjach od słonego karmelu przez orzechy laskowe do chili

Napoje zimne

  • Sok świeżo wyciskany
    22,00/300 ml
    jabłko, marchew, grejpfrut, pomarańcza, mix
  • Lemoniada pomarańczowa z mango
    18,00/400 ml
    34,00/karafka 1 litr
    cytryną i miętą, słodzona miodem z regionalnej pasieki
  • Sok owocowy
    8,00/200 ml
    28,00/1 litr
    jabłko, pomarańcza, czarna porzeczka, grejpfrut
  • Pepsi, 7 Up, Mirinda
    9,00/200 ml
    14,00/0,5 l
  • Woda z miętą i cytryną
    18,00/karafka 1l
  • Woda mineralna
    7,00/300 ml
    10,00/0,5 l
  • Sok świeżo wyciskany
    16,00/300 ml
    jabłko, marchew, grejpfrut, pomarańcza, mix
  • Lemoniada pomarańczowa z mango
    16,00/400 ml
    30,00/karafka 1 litr
    cytryną i miętą, słodzona miodem z regionalnej pasieki
  • Sok owocowy
    8,00/200 ml
    24,00/1 litr
    jabłko, pomarańcza, czarna porzeczka, grejpfrut
  • Pepsi, 7 Up, Mirinda
    9,00/200 ml
    14,00/0,5 l
  • Woda „Perlage” Cisowianka
    12,00/700 ml
  • Woda mineralna
    7,00/300 ml
    10,00/0,5 l

Wina Polskie z winnicy „Półtorak”

  • Piwnice Półtorak Cuvee Blanc
    29,00/15 cl
    145,00/75 cl
    wino wytrawne, intensywnie owocowe
  • Piwnice Półtorak Cuvee Rouge
    29,00/15 cl
    145,00/75 cl
    białe, średnio intensywne i lekko kwaskowe wino z nutą słodyczy

Piwa regionalne

  • Duch Sanu
    18,00/butelka
    rzemieślnicze piwo, warzone tradycyjnymi metodami w otwartych kadziach. Piwo dostępne jest w różnych odsłonach smakowych, które zmieniają się wraz z porami roku i nastrojem browarnika
  • Żywiec „lany” lub butelkowy
    15,00/0,5l
    12,00/0,3l
  • Leżajsk
    15,00/0,5l
  • Heineken, Heineken Zero
    18,00/0,65l

Miody pitne

  • Półtorak Jadwiga
    16,00/40 ml
  • Dwójniak Kurpiowski
    14,00/40 ml
  • Trójniak Piastowski
    12,00/40 ml
  • Czwórniak Korzenny
    10,00/40 ml

Drinki i koktajle

  • Black Hawk
    30,00/22 cl
    Jack Daniel’s, Kahlua, Pepsi
  • Stalowy Błękit
    28,00/22 cl
    Bacardi, Blue Curacao, Sprite
  • Aperol Spritz
    30,00/35 cl
    Aperol, prosecco, woda sodowa
  • Jager Mojito
    28,00/15 cl
    Jagermeister, mięta, woda sodowa
  • Margarita
    28,00/15 cl
    Tequilla, Triple sec, sok z limonki
  • Campari Orange
    22,00/17 cl
    Campari, sok z pomarańczy

O kartę win i mocniejsze alkohole zapytaj obsługę

    CAPTCHA ImageZmień obraz