Menu
/
Menu
Karta Dań
Napoje

Szef Kuchni Grzegorz Bednarczyk

POLECA

  • Mini burger z jagnięciną
    32,00
    pieczona u nas bułeczka z befsztykiem jagnięcym, kozim serem, konfiturą z czerwonej cebuli, rukolą i piklowaną cukinią
  • Aksamitny krem z raków
    44,00
    aromatyczna i kremowa zupa na bazie wywaru z raków, podawana z całym rakiem, szyjkami rakowymi i chrupiącą grzanką zapiekaną z serem bursztyn
  • Szabelka Wołodyjowskiego
    79,00
    szaszłyk z jelenia i dzika podawany na patelni z pieczonym ziemniakiem i gzikiem
  • Ekler z lodami waniliowymi
    28,00
    Maślany ekler wypełniony lodami waniliowymi, oblany gorącą czekoladą

Zakąski

  • Carpaccio z wędzonej kaczej piersi
    38,00
    plastry wędzonej kaczej piersi z konfiturą dyniowo – pomarańczową i rukolą z oliwą, podawane z opiekaną chałką
  • Wiejska deseczka pełna lokalnych smaków
    48,00
    domowy smalec, kiełbasa swojska, słonina, masło czosnkowe, proziaki, wiejski chleb na zakwasie i ogórek kiszony
    zestaw dla dwóch osób lub jednej bardzo głodnej
  • Siekany tatar wołowy do samodzielnego mieszania
    49,00
    tatar z polędwicy wołowej, serwowany z żółtkiem, korniszonem, drobno siekaną cebulą, chlebem i masłem
  • Pielmieni syberyjskie
    29,00/6 szt.
    36,00/12 szt.
    małe pierożki wypełnione soczystym nadzieniem z mięsa wołowo-wieprzowego, podawane z kwaśną śmietaną
  • Oscypki z gruszką i konfiturą śliwkową
    26,00
    oscypki z rusztu z plasterkami karmelizowanej gruszki, z domową konfiturą ze śliwek, z cynamonem i goździkami podany z opiekanym tostem
  • Pierożki z jagnięciną w kremowym sosie z kurkami
    34,00/6 szt.
    pierożki z farszem jagnięcym, podawane w sosie śmietanowym z aromatycznymi kurkami
  • Sałata z pieczonym burakiem i kozim serem w koszyku filo
    42,00
    sałata z pieczonym burakiem, kozim serem, młodym szpinakiem, z prażonymi migdałami i sosem malinowym
  • Sałatka zagrodowa z grillowanym kurczakiem i sosem miodowo-musztardowym
    42,00
    mieszanka sałat z grillowaną piersią kurczaka, pieczoną papryką, rzodkiewką i grillowanymi pomidorkami cherry, posypana prażonymi pestkami słonecznika

Zupy

  • Szlachetny bulion z bażanta z kołdunami
    36,00
    długo gotowany, aromatyczny bulion z bażanta, serwowany z delikatnymi pierożkami z nadzieniem z mięsa bażanta
  • Krem z pieczonej papryki i pomidorów
    30,00
    aksamitny krem z pieczonej papryki i pomidorów podawany z chrupiącą, prażoną ciecierzycą
  • Barszcz czerwony z knyszami
    29,00
    aromatyczny barszcz na zakwasie z buraków, podany z pieczonymi knyszami nadziewanymi karmelizowaną cebulą
  • Zupa z leśnych grzybów z lanym ciastem
    36,00/duża porcja
    29,00/porcja
    Aromatyczna zupa z leśnymi grzybami podawana z delikatnym lanym ciastem
  • Gulaszowa w kociołku
    44,00/400 g
    gęsta zupa gulaszowa z kawałkami wołowiny i warzyw, podawana w kociołku
  • Żur staropolski z dolewką
    36,00
    z jajkiem i podsmażaną wiejską kiełbasą podawany w czarce chlebowej

W każdą niedzielę
zapraszamy na esencjonalny rosół z trzech rodzajów mięs z makaronem
28 zł/duża porcja
24 zł/porcja

Pierogi i makarony

Pierogi z wody lub podsmażane, ze skwarkami lub masłem
  • Pierogi ruskie
    28,00
  • Pierogi z mięsem
    34,00
  • Micha pierogów
    48,00/16 szt.
    ruskie, z mięsem, pielmieni i kołduny z octem i kwaśną śmietaną
  • Makaron z kindziukiem i zielonym groszkiem
    42,00
    penne w kremowym sosie śmietanowym z dojrzewającym kindziukiem i zielonym groszkiem poprószony serem Dziugas
  • Makaron z wędzonym boczkiem
    38,00
    a’la Carbonara - z podsmażanym wędzonym boczkiem, żółtkiem i dojrzewającym serem Bursztyn

Jadło zwyczajowe

  • Pieczony kurczak Supreme
    48,00
    pierś z kurczaka z kostką z grillowanymi warzywami, frytkami domowymi i mizerią z ogórków i rzodkiewki w sosie jogurtowym z koperkiem
  • Kotlet drobiowy po kijowsku
    48,00
    Soczysty kotlet drobiowy w panierce, wypełniony masłem ziołowym, serwowany z ziemniakami i lekką surówką z kapusty pekińskiej
  • Schabowy jak dawniej – z kością
    49,00
    panierowany i smażony na smalcu podawany z gotowanymi ziemniakami
  • Roladki ze schabu w sosie borowikowym
    54,00
    z kluskami śląskimi, sosem borowikowym i buraczkami ćwikłowymi
  • Karczmiany wisielec
    58,00
    wiszący szaszłyk z piersi kurczaka z boczkiem, cukinią, pieczarkami i czerwoną papryką serwowany z talarkami z ziemniaków, sosem BBQ i sosem tatarskim
  • Placki ziemniaczane po chłopsku
    54,00
    placki z tartych ziemniaków z gulaszem wołowym i kwaśną śmietaną
  • Miętus „młynarka” z frytkami z serem
    49,00
    Miętus Królewski oprószony mąką i smażony na złoto, podawany z karczmianym sosem tatarskim i chrupiącymi frytkami posypanymi dojrzewającym serem Bursztyn
  • Pstrąg z rusztu z masłem ziołowym
    58,00
    pstrąg z rusztu, grillowany z masłem ziołowym z czosnkiem, podawany z chrupiącymi frytkami oraz lekką sałatką z pomidorkami cherry
  • Uczta dla dwojga
    188,00
    Karczmiany Wisielec, roladki ze schabu, roladki z kurczaka z oscypkiem i śliwką, pierogi ruskie, kluski śląskie, frytki, buraczki ćwikłowe, coleslaw sos meksykański, sos borowikowy

Rarytasy

  • Pieczony bażant z sosem z suszonych śliwek
    68,00
    połówka bażanta z sosem z suszonych śliwek i czerwonego wina, podawany z gołąbkiem ziemniaczanym i surówką Coleslaw
  • Kacza pierś na różowo
    58,00
    Kacza pierś sous-vide ze skórką karmelizowaną miodem, serwowana z naleśnikiem gryczanym z prażonymi jabłkami i pieczonymi burakami
  • Karczmiany Burger
    49,00
    Karczmiany Burger pieczona u nas bułka maślana z befsztykiem wołowym, panierowanym serem, piklowaną cukinią, pomidorem, cebulą i sałatą, podawana z chrupiącymi krążkami cebulowymi
  • Kaczka po polsku z kopytkami i buraczkami
    74,00
    połówka kaczki pieczonej z jabłkami i majerankiem, serwowana z delikatnymi kopytkami i buraczkami ćwikłowymi
  • Stek z polędwicy na dwa palce
    99,00
    z sosem demi glace, frytkami domowymi i sałatką ogrodową z sosem miodowo-musztardowym
  • Sandacz z racuchami z cukinii
    74,00
    delikatny sandacz podany na chrupiących racuszkach z cukinii z wędzoną śmietaną i karmelizowaną mini-marchewką
  • Polędwica z dorsza w sosie śmietanowym z chorizo
    64,00
    polędwica z dorsza w aksamitnym sosie śmietanowym z chorizo podawana z kopytkami i soczystą surówką z marchewki

Desery

  • Sernik tradycyjny z sosem malinowym
    28,00
  • Naleśnik ze słodkim twarogiem
    26,00
    z owocami sezonowymi
  • Mocno orzechowy deser na poprawę humoru
    28,00
    orzechy i pestki słonecznika z miodem w chrupiącym cieście filo
  • Szarlotka na ciepło
    28,00
    z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną
  • Gorący fondant czekoladowy
    32,00
    z gałką lodów miętowych i bezą z bitej śmietany

Kelnerzy polecają

  • Lemoniada cytrynowa
    16,00/400 ml
    32,00/karafka 1 litr
    z miętą, słodzona miodem z Pasieki Maciejka
  • Karczmiana herbata
    20,00/400 ml
    36,00/1 litr
    Rozgrzewająca herbata na bazie mieszanki zimowych przypraw z dodatkiem świeżego imbiru, cytryny, pomarańczy i soku malinowego
  • Aromatyczny Grzaniec Galicyjski
    22,00/200 ml
    54,00/dzbanek 600 ml
    grzane wino z cynamonem, goździkami i pomarańczą
  • Czekolada z pomarańczą
    19,00/170 ml
    gorąca i gęsta gorzka czekolada o intensywnym aromacie świeżej pomarańczy

Herbaty

  • Herbata z cytryną
    9,00/filiżanka
    26,00/dzbanek 1 litr
  • Wybór herbat
    9,00/filiżanka
    26,00/dzbanek 1 litr
    zielona, owocowa, miętowa, rumianek
  • Rozgrzewający napar malinowy na zielonej herbacie
    18,00/400 ml
    32,00/dzbanek 1 litr
    zielona herbata z sokiem malinowym i imbirem, z dodatkiem świeżej mięty i cytryny

Kawy i czekolady na gorąco

  • Espresso
    9,00
  • Kawa z mlekiem
    10,00
  • Cappuccino/Late
    16,00
  • Irish Coffee
    26,00
    whisky Jameson, kawa, śmietanka
  • Gorąca i gęsta czekolada
    18,00/170 ml
    kremowa, przygotowywana na bazie gorzkiej czekolady, dostępna w różnych smakowych wariacjach od słonego karmelu przez orzechy laskowe do chili

Napoje zimne

  • Sok świeżo wyciskany
    22,00/300 ml
    jabłko, marchew, grejpfrut, pomarańcza, mix
  • Lemoniada pomarańczowa z mango
    18,00/400 ml
    34,00/karafka 1 litr
    cytryną i miętą, słodzona miodem z regionalnej pasieki
  • Sok owocowy
    9,00/200 ml
    28,00/1 litr
    jabłko, pomarańcza, czarna porzeczka, grejpfrut
  • Pepsi, 7 Up, Mirinda
    9,00/200 ml
    14,00/0,5 l
  • Woda z miętą i cytryną
    18,00/karafka 1l
  • Woda mineralna
    7,00/300 ml
    10,00/0,5 l

Wina Polskie z winnicy „Półtorak”

  • Piwnice Półtorak Cuvee Blanc
    29,00/15 cl
    145,00/75 cl
    wino wytrawne, intensywnie owocowe
  • Piwnice Półtorak Cuvee Rouge
    29,00/15 cl
    145,00/75 cl
    białe, średnio intensywne i lekko kwaskowe wino z nutą słodyczy

Piwa regionalne

  • Duch Sanu
    19,00/butelka
    rzemieślnicze piwo, warzone tradycyjnymi metodami w otwartych kadziach. Piwo dostępne jest w różnych odsłonach smakowych, które zmieniają się wraz z porami roku i nastrojem browarnika
  • Żywiec „lany” lub butelkowy
    16,00/0,5l
    13,00/0,3l
  • Leżajsk
    16,00/0,5l
  • Heineken, Heineken Zero
    18,00/0,65l

Miody pitne

  • Półtorak Jadwiga
    16,00/40 ml
  • Dwójniak Kurpiowski
    14,00/40 ml
  • Trójniak Piastowski
    12,00/40 ml
  • Czwórniak Korzenny
    10,00/40 ml

Drinki i koktajle

  • Black Hawk
    30,00/22 cl
    Jack Daniel’s, Kahlua, Pepsi
  • Stalowy Błękit
    30,00/22 cl
    Bacardi, Blue Curacao, Sprite
  • Aperol Spritz
    30,00/35 cl
    Aperol, prosecco, woda sodowa
  • Jager Mojito
    28,00/15 cl
    Jagermeister, mięta, woda sodowa
  • Margarita
    28,00/15 cl
    Tequilla, Triple sec, sok z limonki
  • Campari Orange
    32,00/17 cl
    Campari, sok z pomarańczy

O kartę win i mocniejsze alkohole zapytaj obsługę

    CAPTCHA ImageZmień obraz